Τι είναι η Αγέλη Λυκοπούλων

Η Αγέλη Λυκοπούλων είναι το πρώτο τμήμα ενός Συστήματος Προσκόπων και αποτελείται από τα λυκόπουλα. Κάθε Αγέλη Λυκοπούλων πρέπει να έχει δέκα (10) μέχρι τριάντα (30) Λυκόπουλα (ο ιδανικός αριθμός Λυκοπούλων ώστε το πρόγραμμα της Αγέλης να παρέχει τα καλύτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα είναι από 18 μέχρι 24) και κατευθύνεται από τον ΑΡΧΗΓΟ ΑΓΕΛΗΣ (Α.Α.Λ) και ένα (1) μέχρι τρεις (3) ΥΠΑΡΧΗΓΟΥΣ ΑΓΕΛΗΣ (Υ.Α.Λ). Για περισσότερα από είκοσι τέσσερα (24) παιδιά απαιτούνται δυο (2) Υπαρχηγοί.

Η Αγέλη είναι ισότιμο τμήμα του Συστήματος συνεργάζεται με την Ομάδα Προσκόπων (Ο.Π.), την Κοινότητα Ανιχνευτών (Κ.Α) και το Προσκοπικό Δίκτυο (Π.Δ.). Στην Α.Λ. παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τη σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού Κοινότητας Ανιχνευτών (Α.Κ.Α) και με την έγκριση του Αρχηγού Συστήματος (Α.Σ), για ορισμένες δραστηριότητες και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα πλαίσια της προόδου τους, οι Ανιχνευτές του Συστήματος.

Κατά κανόνα κάθε Σύστημα έχει μια Αγέλη Λυκοπούλων. Αν όμως ειδικές ανάγκες το επιβάλλουν, μπορεί να δημιουργηθεί και δεύτερη Αγέλη. Η δεύτερη αυτή Αγέλη θ’ αποτελέσει τον πυρήνα ενός νέου Προσκοπικού Συστήματος, μόλις τα μεγάλα Λυκόπουλα γίνουν Πρόσκοποι.

Τι είναι λυκόπουλα

Τα Λυκόπουλα, τα μικρά αδέλφια των Προσκόπων, δεν είναι τίποτα άλλο από μια χαρούμενη παρέα αγοριών και κοριτσιών, από 7 έως 11 χρόνων, που μαζεύονται μια φορά την εβδομάδα στην Αγέλη για να παίξουν χαρούμενα παιχνίδια, να τραγουδήσουν, να μαστορέψουν, να συζητήσουν, να κάνουν εκδρομές και να ζήσουν χίλιες δυο περιπέτειες απ’αυτές που σίγουρα θα έχεις ονειρευτεί να ζήσεις.

Γιατί λεγόμαστε Λυκόπουλα;

Ο Ράντιαν Κίπλιγκ, ένας Αγγλος συγγραφέας και ποιητής, έγραψε μια πολύ όμορφη ιστορία, Το Βιβλίο της Ζούγλας.
Ο Μόγλης, όταν ήταν μωρό, εγκαταλείφθηκε στο δάσος του Σιονί και ανατράφηκε απο μια οικογένια λύκων. Ζώντας με τ’ άλλα λυκόπουλα στην αγέλη, έμαθε ένα σωρό μυστικά για να κυνηγάει στα μονοπάτια της ζούγλας. Ο Ακέλας ο αρχηγός της αγέλης, η Μπαλού η γριά αρκούδα, ο Μπαγκήρας ο μαύρος πάνθηρας, ο Κάα ο βόας, ακόμα και ο κακός κουτσός τίγρης, ο Σηρ Χαν, δίδαξαν με τον τρόπο τους στον Μόγλη όλα τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου κόσμου και τον έμαθαν να σέβεται το Νόμο της Ζούγλας για να ακολουθεί πάντα το σωστό μονοπάτι.

Ο Μπέιτεν Πάουελ, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, αγάπησε πολύ την ιστορία αυτή και τη διηγήθηκε στα πρώτα Λυκόπουλα που άρχισαν να παίζουν και να οργανώνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής της Αγέλης του Σιονί που ανέθρεψε τον Μόγλη.

Η στολή μας

Τα Λυκόπουλα, για να γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά και για να ξεχωρίζουν από τ’ άλλα παιδιά, φορούν τη δική τους στολή κάθε φορά που η Αγέλη έχει συγκέντρωση.

g_age1-s

Μηνιαίο Θέμα

Το Μηνιαίο θέμα είναι η μεγάλη περιπέτεια που θα ζήσουν τα Λυκόπουλα για ένα μήνα ή και περισσότερο. Όλα τα παιχνίδια, τα τραγούδια, οι χειροτεχνίες, οι παρουσιάσεις, όλες οι ερασιτεχνικές ασχολίες και οι δραστηριότητες της Αγέλης θα είναι έτσι διαλεγμένες από τους Γερόλυκους και τα Λυκόπουλα ώστε να κάνουν τις συγκεντρώσεις πιο ενδιαφέρουσες.
Κάθε Μηνιαίο θέμα έχει το δικό του τίτλο, η Αγέλη διακοσμείται ανάλογα με μια μεγάλη αφίσσα, με σχετικές φωτογραφίες και ζωγραφιές.

Ο Νόμος των Λυκοπούλων

Οι Λύκοι μπορούν να ζουν σαν μια οικογένεια γιατί ακολουθούν ορισμένους κανόνες στο κυνήγι, στις εκδηλώσεις τους, στη ζωή τους. Στην Αγέλη για παράδειγμα, ο πιο δυνατός δεν τα βάζει ποτέ με τον πιο αδύνατο ή νεαρό. Στα κυνήγια κάθε λύκος έχει τη θέση του και το ρόλο του που δεν τον εγκαταλείπει ποτέ.
Ο Νόμος σε βοηθά να ζεις σαν Λυκόπουλο.
Η Αγέλη είναι μια οικογένια λύκων. Εχει το Νόμο της που τον γνωρίζουν και τον σέβονται όλοι. “Χωρίς Νόμο, δεν είμαστε πια ελεύθερος Λαός”.

Το Λυκόπουλο είναι υπάκουο,
φροντίζει για τους άλλους
όπως και για τον ευτό του
και κάνει κάθε μέρα μια καλή πράξη

Η Καλή Πράξη

Έχεις σκεφθεί πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος αν όλοι προσπαθούσαν να κάνουν το καλό; Πολλά πράγματα θα διορθώνονταν και οι άνθρωποι θα ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι.
Σαν Λυκόπουλα που είμαστε, μποπούμε να βοηθείσουμε στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου κάνοντας κάθε μέρα μια καλή πράξη όπως άλλωστε λέει και ο Νόμος μας.

Μια Καλή πράξη την ημέρα = 365 Καλές Πράξεις το χρόνο!

Το Ρητό μας

“ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ”

Υπόσχεση

Όποιος συμφωνεί με τον νόμο μας και θέλει να μείνει στην αγέλη ζητάει να δώσει μπροστά στη σημαία και στην υπόλοιπη αγέλη την λυκοπουλική του υπόσχεση.

Υπόσχομαι,
να είμαι πιστός στο Θεό και την Πατρίδα
να προσπαθώ με όλη μου την δύναμη
να βοηθώ τους γύρω μου
και να ζω με τον νόμο των προσκόπων.