Χρόνια Πολλά

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος Προστάτης των Προσκόπων.

Οι χριστιανοί Πρόσκοποι όλου του κόσμου τιμούμε και γιορτάζουμε στις 23 Απριλίου τον Άγιο Γεώργιο, προστάτη των Προσκόπων. “Ο Μεγαλομάρτυρας” και “τροπαιοφόρος”, όπως η Εκκλησία μας χαρακτηρίζει τον Άγιο Γεώργιο, υπήρξε ένας σπουδαίος αγωνιστής στην εποχή του και μαρτύρησε για την πίστη του.

Ο Γεώργιος γεννήθηκε το 275μ.χ. στην Καππαδοκία από Χριστιανούς γονείς. Ο πατέρας του θανατώθηκε. Η μητέρα του στάθηκε τα κατοπινά χρόνια μάνα και πατέρας για το ορφανό παιδί και φρόντισε για την άρτια ανατροφή και μόρφωση του. Ο Γεώργιος έχασε την αγαπημένη του μητέρα του, στους διωγμούς του Διοκλητιανού (303μ.χ.), συνέχισε όμως τη ζωή του σύμφωνα με τις αρχές του Χριστιανισμού που πήρε από τους γονείς του, την αγάπη για τους αδύνατους, αυτούς που υπέφεραν και το δίκαιο.

Γνωστός είναι ο θρύλος για τη μάχη που έδωσε για να σώσει την πριγκιποπούλα από τον δράκο.

Η χρηστή ζωή του όμως ενόχλησε τον Διοκλητιανό και παρόλα τα πλούτη που του έταξαν δεν ήταν ικανά να κάμψουν την πίστη του Γεώργιου. Τελικά ο Άγιος Γεώργιος οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου, όπου ευχαριστώντας τον Θεό, του παρέδωσε την ψυχή του.

Αυτόν τον αγνό ιππότη και λεβέντη μεγαλομάρτυρα θέλησε ο Προσκοπισμός να βάλει ως σύμβολο της ευγενικής του ιδέας, γιατί πράγματι δεν υπάρχει άλλη μορφή πιο αλτρουιστική από το αρχοντόπουλο της Καπαδοκίας, που χάρισε τη ζωή του σε μια ιδέα τόσο υψηλή και σε μια πίστη, τον Χριστιανισμό.

Οι Πρόσκοποι τιμούμε τον αγωνιστή Άγιο και Προστάτη μας κάθε χρόνο της ημέρα της γιορτής του